2012. május 21., hétfő

Hemingway: Az öreg halász és a tenger - irodalom


Hemingway: Az öreg halász és a tenger

         Életrajz:
Hemingway amerikai származású író, Chicago mellett született 1899-ben. Életének meghatározó része a kaland. Gyakran elkísérte az édesapját annak vadászútjaira. Az író tisztelte az erőt, a kihívást, a férfias megmérettetést. A kockázetvállalás életének részévé vált. Tudósítóként vett részt a háborúban. Ezt az élményt írta meg az Akiért a harang szólé című regényében. Lakhelyét gyakran váltogatta, élt Párizsban és Spanyolországban is. Könyvet írt a spanyol bikaviadalokról Fiesta címmel.          

            Írói világa:
műveinek középpontjában az ember és az emberi alapkérdések állnak. Férfias kemény viágot ábrázol alkotásaiban. Mély meggyőződéssel hisz az ember legyőzhetetlenségében. Vallja: "Az embert el lehet pusztítani, de legyőzni sohasem". Műveiben kerüli az emberi cselekedetek elemzését, a lélekrajzot. Tárgyias objektív világot ábrázol.    

            Az öreg halász és a tenger:
1954- ben Nobel-díjat kapott a kisregényért. Az öreg halász megformálását, személyiségének lényegét áthatja az író személyes érintettsége. A művet úgy értelmezhetjük, ha felfedjük annak motívumait. 3 motívumra épül a mű, mind 3 megtalálható a címben: öregség, halász, tenger.
Az öreg jelző fontos szerepet kap a kisregényben. Santiago öreg, számára minden csak múlt, minden csak volt. Fiatalsága is múltidő már. Keze, látása meggyengült. Ami élővé teszi mégis alakját, az érdeklődő, nyitott tekintet. Santiágót mégis öregsége jogosítja fel néhány szerepre: tapasztalata hozzásegíti, hogy mester legyen. Mások oktatója. Tanítványa van Madolin, aki tisztelettel tekint öreg mesterére. A mester és tanítvány közötti kapcsolat pozitív példáját láthatjuk kettejük esetében. A halász mesterség szintén nagy jelentősséget kap a műben. Hemingway hidat teremt a múlt és a jelen között, megnevezi a történelemből ismert legrégebbi halászt, San Pedrot, aki Szent Péterrel azonosítható. San Pedro is halász volt. De halász a mestersége annak az ismert baseball játékos apjának is, aki nagy népszerűségnek örvend a településen. Így a halászatot nemcsak ősrégi kenyérkereső foglalkozásnak tekinti az író, hanem a 2 személy említésével rangot ad neki. Santiagonak különös kapcsolata van a tengerrel. A víz a 4 alapelem egyike, mely életet ad, de el is vehet, élelmet biztosít, de a háborgó tenger, egy szökőár elpusztíthatja a halász és a környék lakóit is. Nincs uralma az embernek a természeti elemek felet, ezér tisztelnie kell azokat. Az öreg halász is tiszteli a tengert, sőt szereti azt. Ennek bizonyítéka: az angol író spanyolul nevezi meg a tengert. Mare-nak hívja, amely a spanyol nyelvben nőnemnek számít. Az angol nyelv nem tesz ilyen megkülönböztetés a nemek között. Hogy nőneműként kezeli Santiago a tengert, mindent kifejez. A tiszteletet, a gyengédséget, és az életadó szerepet. Az öreg halász beszél is a tengerhez, társának tekinti. A hosszú, magányos, fogás nélküli napokon a tenger az egyedüli, amellyel gondolatait megoszthatja.
Santiago a halakat is csoportosítja: vannak a kis, jelentéktelen halak, és vannak a hatalmas uralkodásra termett halak. Az ő hala is nagyhal, amelyet a 83.napon fogott ki. Annyi halnélküli nap után igazi ajándék, kitartásának jutalma a hal. Santiago megküzd vele. A halat is tiszteli, nemcsak egy kifogandó áldozatot, hanem nemes áldozatot lát benne. A köztük levő küzdelem élet-halál harc. 3 napig fárasztja a halat. Ereje fogytán, keze több sebből vérzik, de nem adja fel. Kiemeli a halat, legyőzi azt. Hogy mégsem sikerül partra vontatni, az már nem az ő tehetetlenségén, öregségén múlik. Hajója kicsi, így kénytelen a halat vontatni, amely a hazafelé vezető úton cápák martalékául válik. Santiago dicsőségéből nem marad más, csak egy hatalmas halgerinc. Az öreg halász mégsem szenvedett vereséget. A szülők miatt tőle eltiltott tanítvány nem hagyja magára. Sír amikor meglátja a küzdelemtől elgyötört Santiagot.Sajnálja az elfáradt öregembert, de a mester iránt érzett tisztelete töretlen maradt. Visszatér hozzá, ezután is vele fog dolgozni, mert még sokat kell tanulnia. A legfőbb lecke amit a mestertől megtanult, hogy az ember győzelemre született, de a győzelemhez vezető út olykor kalandos, máskor életveszélyes, de sohasem könnyű és sok kitartást követel.    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése